Hur mycket är din hälsa värd?

Hur mycket är din hälsa värd?

Ja, det beror helt på vem du frågar. Hur mycket pengar och tid vi lägger ner på att upprätthålla en hälsosam livsstil är högst individuell. Vi har jämfört kostnader som vi lägger på sömn och motion, två områden som är starkt förknippade med hälsan, med dygnsrytmsbelysning som har samma typ av hälsoeffekter.

Vi börjar med sömn

Sömnens betydelse för vår hälsa är allmänt erkänd. Det sägs att vi “sover bort” en tredjedel av vårt liv. Men det stämmer inte riktigt. Sömnen är avgörande för vår hälsa och stödjer många av kroppens funktioner. Att ha ett regelbundet sömnschema är därför viktigt för att upprätthålla en balanserad dygnsrytm. Med god sömn kommer både kortsiktiga och långsiktiga positiva effekter som ett bättre immunförsvar, förbättrat humör och en snabbare återhämtningsförmåga.

När du funderar över hur din sömn är kanske du först och främst tänker på din säng. Idag finns det ett brett utbud av sängar för olika behov och i olika prisklasser. Två faktorer som spelar roll för vår komfort är fjädringen av sängen men också de ergonomiska egenskaperna hos madrassen.

En bekväm säng kommer förbättra din sömn. Men din sömn beror också i stor grad av ditt allmänna hälsotillstånd, din kost, din stressnivå, motion, alkohol, din sömnomgivning och dina sömnrutiner.

Hur ofta motionerar du?

Är du en av de 40% av svenskar som motionerar minst fem timmar i veckan (Idrottsstatistisk, 2022)? Grymt jobbat!

Det är ingen hemlighet att motion och träning frigör endorfiner som gör oss på gott humör. Fysisk aktivitet hjälper också till att stödja blodcirkulationen, en hälsosam vikt, bygga muskelstyrka och förebygga risk för vissa sjukdomar. Träning är också ett verktyg för mentalt välbefinnande – i Fitnessrapporten från 2019 uppges det att 65% av svenskar tränar ”för att känna sig piggare och gladare”, och 36% av svenskar ”för att minska stress”.

Hur, var och när vi motionerar varierar också. Enligt Idrotsstatistik.se är det mest populärt bland svenskar att träna hemma, men 31% föredrar att träna på ett gym eller hälsocenter.

Löpning är kanske ett av de billigare alternativen till motion – men det är inte heller gratis. De flesta löpare är smärtsamt medvetna om betydelsen av en bra löparsko. Om du springer i genomsnitt 15km i veckan rekommenderas det i en artikel från Runner’s World att du byter ut dina löparskor minst en gång per år innan din sko börjar slitas ner och orsakar dig mer skada än nytta.

Kostnadsjämförelse – Sömn, motion och dygnsrytmsbelysning

Både träning och en god natts sömn bidrar till vår hälsa och vårt välbefinnande – så fortsätt med det. Men hur mycket spenderar vi egentligen på sömn och motion i genomsnitt? Och hur mycket kostar dygnsrytmbelysning? Kostnadsexemplen grundar sig på svenska marknadspriser.

Sömn
Priset för en god natts sömn beror på många faktorer. Förutom kostnaden för själva sängen behöver man också ta hänsyn till livslängden på bäddmadrassen. Enligt en artikel publicerad i Testfakta med ergonomiexperten dr Florian Heidinger rekommenderas det att köpa ny bäddmadrass vart tredje år. Priset för en bäddmadrass i exemplet nedan är baserat på testvinnaren i Testfaktas undersökning 2021. I räkneexemplet nedan tar vi enbart hänsyn till en bäddmadrass och inte en säng.

Pris för en bäddmaddrass av hög kvalitet: 12 000 kr
Kostnad för 10 år: 40 000 kr

Hur mycket är din hälsa värd?

Motion
Hur ofta vi tränar och vilken typ av träning vi väljer påverkar naturligtvis kostnaden. I denna artikel utgår vi ifrån sex stora gymkedjor i Sverige och räknar på en genomsnittskostnad för deras respektive månadsmedlemskap.

Genomsnittlig kostnad för ett gymmedlemskap per månad: 380 kr
Kostnad för 10 år: 45 600 kr

Älskar du inte gymmet utan motionerar hellre själv hemma? Enligt Test.se får du i snitt betala 1500 kr för ett par löparskor och Runner’s World rekommenderar att du byter ut dem varje år.

Snittkostnad för löparsko: 1500 kr
Kostnad för 10 år: 15 000 kr

Alven solution

Dygnsrytmsbelysning
Dagsljus ger dig inte starkare muskler eller bättre kondition, men det ser till att din dygnsrytm är synkad och ger dig en bättre sömn samt ökar din produktivitet och prestation. Med dagsljusbelysning får du dagsljusets positiva egenskaper.
Vår dygnsrytmsbelysning simulerar dagsljuset med hjälp av LED-teknik, och är framtagen för att vara länge. Vår fristående lösning Alven har en ljuskälla med en livslängd på över 100 000 timmar.

Kostnad för Alven: 29 995 kr
Kostnad för 10 år: 2 999 kr

… Så vad ska du investera i?

Det finns inget rätt eller fel när det gäller att investera i din hälsa, men vårt bästa tips är att du börjar med att definiera ditt välmående. Är det att du har starka muskler, ett starkt immunförsvar, låga stressnivåer, gott humör eller en god sömnkvalitet?

Vissa människor lägger mycket pengar på gymmedlemskap. Andra köper kosttillskott. Vissa köper dyra madrasser och andra handlar ekologiska livsmedel. En del gör allt – och lite till.

Men eftersom du är här och läser det här inlägget gissar vi att du är nyfiken på dagsljus och dygnsrytmsbelysning som kan förbättra din sömn, produktivitet och få dig att känna dig piggare. Vill du lära dig mer om de positiva effekterna med vår belysning och hur du kan nyttja den bäst? Kontakta oss!

Vill du lära dig mer om ljus och sömn?
Läs vårt whitepaper om sömn


Referenser

 1. Fysisk Aktivitet (2022) Idrottsstatistik. Tillgänglig via: https://idrottsstatistik.se/motion och-fysisk-aktivitet/fysisk-aktivitet/ (Hämtad: 15 november 2022).
 2. Fitnessrapporten 2019 (2019). Garmin. Tillgänglig via: https://www.dagensanalys.se/wp-content/uploads/2019/06/Fitnessrapporten-2019.pdf (Hämtad: 15 november 2022).
 3. Anläggningar – Här motionerar svenskarna (2022) Idrottsstatistik. Tillgänglig via: https://idrottsstatistik.se/motion-och-fysisk-aktivitet/anlaggningar/ (Hämtad: 15 november 2022).
 4. Triola, P. (2022) How Long Do Running Shoes Last?, Runner’s World. Tillgänglig via: https://www.runnersworld.com/gear/a33233314/how-many-miles-do-running-shoes-last/ (Hämtad: 15 november 2022).
 5. Wallström, L. (2020) Viktigt med rätt säng för god sömn, Testfakta. Tillgänglig via: https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/viktigt-med-ratt-sang-god-somn (Hämtad: 15 november 2022).
 6. Madrassen som är bäst i test 2022 (2022) Test.se. Tillgänglig via: https://www.test.se/madrass/ (Hämtad: 15 november 2022).
 7. Bli medlem – Sats. Tillgänglig via: https://beta.sats.se/bli-medlem (Hämtad: 15 november 2022).
 8. Priser – Nordic Wellness. Tillgänglig via: https://nordicwellness.se/priser/ (Hämtad: 15 november 2022).
 9. Bli medlem – Friskis & Svettis. Tillgänglig via: https://www.friskissvettis.se/stockholm/blimedlem (Hämtad: 15 november 2022).
 10. Prislista – STC. Tillgänglig via: https://www.stc.se/prislista/ (Hämtad: 15 november 2022).
 11. Bli medlem – Actic. Tillgänglig via: https://www.actic.se/bli-medlem/ (Hämtad: 15 november 2022)
 12. Bli medlem – Fitness 24/7. Tillgänglig via: https://se.fitness24seven.com/medlemskap/vara-medlemskap/ (Hämtad: 15 november 2022)
 13. Här är årets bästa löparskor 2022 (2022) Test.se. Tillgänglig via: https://www.test.se/loparskor/ (Hämtad: 15 november 2022)

Share this story

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter