Stort intresse för BrainLits biocentriska belysning för välbefinnande

Stockfotografi - Sky

Från sina nya lokaler i Medicon Village i Lund ökar BrainLit takten i införandet av sitt patenterade biocentriska ljus, som ger människor dagsljusets energi inomhus. Referensinstallationer hos stora globala kunder och en övertecknad nyemission är grunden för en internationell expansion som tar fart.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2017 tilldelades för forskning om vår cirkadiska rytm och förklarar hur växter, djur och människor optimerar sin fysiologi för att förbereda sig för dygnets olika faser. Dessa faser påverkas främst av dagsljuset. Vår exponering för dagsljus påverkar hur vi sover och därmed vårt välbefinnande. Vi tillbringar nu mycket mindre tid i dagsljus än vad de tiotusen generationer av mänskligheten som kom före oss gjorde. BrainLit har en lösning på detta, som består av sensorer och algoritmer som styr belysningen utifrån individers eller gruppers behov av dagsljus. I praktiken efterliknar BrainLits system dagsljuset inomhus utifrån individuella behov.

Varje dag tillbringar nu mer än 5 000 personer tid i referensinstallationsmiljöer där BrainLits system styr belysningen. Intresset för systemet är stort och det har köpts av flera prestigefyllda kunder. En nyligen genomförd nyemission av BrainLit, med Carnegie Investment Bank som finansiell rådgivare och ett förväntat intervall på 80-100 miljoner kronor, övertecknades på några dagar. Detta är ett bevis på den tilltro som många människor har till företaget.

- Vår idé är enkel och bygger på avancerad teknik som gör att belysningen kan efterlikna dagsljuset för att få oss att må bra. Starka patentfamiljer och det starka engagemanget från befintliga och nya ägare med lång erfarenhet av globalt entreprenörskap är ovärderligt när vi bryter ny mark inom ett nytt spännande teknikområde, säger BrainLits vd Niclas Möttus Olsson.

BrainLit anser att antalet referensinstallationer nu har nått en kritisk massa. Därför förbereder sig företaget nu för att expandera internationellt genom partners och egna försäljningskanaler. Ett steg i denna utveckling var den nyligen genomförda flytten till Medicon Village's nyaste byggnad, "The Spark", i Lund, där företaget har hyrt hela den översta våningen för att få utrymme att utöka sin personalstyrka.

BioCentric Lighting, BrainLits BCL™-system och förståelsen för ljusets inverkan på vår biologi utvecklas tack vare samarbetet med företagets vetenskapliga råd, som består av docent Klas Sjöberg från Gastro Centre Skåne vid Skånes universitetssjukhus i Lund, professor Thorbjörn Laike från institutionen för arkitektur och byggd miljö vid LTH vid Lunds universitet, professor Lennart Minthon från institutionen för kliniska vetenskaper vid Skånes universitetssjukhus i Lund, professor Lars Samuelson från institutionen för fysik vid LTH vid Lunds universitet och dr. Madeleine Selvander, ögonläkare vid Sundets Ögonläkare.

För mer information:

Niclas Möttus Olsson, VD på BrainLit AB, +46 (0)720-25 55 63

BrainLit grundades 2012 av bland annat Tord Wingren, en telekomintresserad person som är en av skaparna av Bluetooth. Snabbt fram till idag drivs företaget från huvudkontoret i Medicon Village i Lund av VD Niclas Olsson och styrelseordförande Mats Leifland med stöd av ett engagerat team, en styrelse bestående av välkända experter inom området samt kommersiella och vetenskapliga råd som bygger på ett antal patentfamiljer. Målet är att sprida biocentriskt ljus över hela världen för att öka mänsklighetens välbefinnande under parollen "Energizing People™".

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter