Sport

Energizing athletes

Det finns ett allt större intresse för att använda ljus för att förbättra idrottsprestationer. Ljuset är den viktigaste externa synkronisatorn för den cirkadiska rytmen i kroppen, vilket påverkar vår prestation under dagen. Biocentrisk belysning, som stödjer vår cirkadiska rytm, kan därför vara användbar för elitidrottare.

Jokerit styrketräning i gymmet
Jokerit styrketräning i gymmet
Sport

Optimala träningsmiljöer hela dagen.

Att balansera träning, arbete, familj och privatliv är en svår ekvation för en elitidrottare och många gånger får sömnen betala priset för det. Studier visar på sämre uthållighet, där minskad motivation på grund av sömnbrist tros vara en del av förklaringen.¹ Med Biocentrisk belysningkan träningsmiljön hjälpa idrottare att anpassa sig till sin naturliga dygnsrytm för att undvika sömnstörningar.

Hur mycket är din hälsa värd?

Fördelar med biocentrisk belysning

- Med Biocentrisk belysning får lagmedlemmarna en snabbare återhämtning, vilket har en positiv effekt på prestationen.
Jari Kurri
Styrelseordförande i Jokerit

Bättre sömn

För idrottare kan sömnbrist ha flera negativa effekter på prestationen. God sömn och till och med förlängd sömn kan resultera i förbättrad reaktionstid, vändningstid och sprint bland simmare². Vetenskaplig forskning tyder på att motorisk sekvensinlärning beror på kvalitetssömn inom de första 24 timmarna efter träning³.

Lindra jetlag

Resor över tidszoner leder till en desynkronisering av den cirkadiska rytmen där människokroppen försöker anpassa sig till tidsförändringarna. International Federation of Sports Medicine rekommenderar att man gradvis förskjuter sömnschemat (30-60 minuter per dag) mot resmålets sömnschema under några dagar före avresan genom att använda lämpligt tidsinställda ljus- och mörkerförhållanden, melatonin eller motion för att förskjuta den cirkadiska rytmen⁴. 

Förbättra prestanda

Idrottare med elitprestationer utvärderar noggrant alla aspekter som påverkar prestationen. Ljusets direkta uppiggande effekt kan användas för att förbättra vakenhet och motivation. Ljusduschar som ger högintensivt kallt vitt ljus kan också användas för att aktivera och öka energin.

"Belysning som hjälper oss att sova bättre spelar en stor roll för vår prestation."
Petri Kontiola
Centerspelare, Ilves
"BrainLits energigivande belysning ger bästa möjliga förutsättningar för idrottare."
Mika Aro
VD Tappara

Upplev skillnaden.

Upplev skillnaden.

Material att ladda ner