Kunskapspartner

När vi flyttade hit hängde det lysrör i taket. De är inte roliga! Nu känns det som om vi tog med oss solen inomhus, säger Carl-Henric Nilsson, VD för Kunskapspartner.

Carl-Henric pekar på skenorna i taket där lysrören brukade fästas. De är allt som återstår av de bristfälliga ljuskällor som han och hans anställda fick nöja sig med innan de installerade Biocentrisk belysning. Nu gör det som BrainLit kallar "sol- och himmelssystemet", som återskapar naturliga ljusförhållanden genom att kombinera panellampor och strålkastare, omgivningen lika ljus som utomhus.

En naturlig miljö

Kunskapspartner har sitt kontor på övervåningen i Ideon Science Park i Lund, BrainLits hemstad och bara fem minuters gångavstånd från leverantören av de nya ljuskällor som han demonstrerar. De stora fönstren på andra våningen ger naturligt solljus från båda sidor. För blotta ögat ser det exakt ut som inomhusbelysningen.

- Vi är alla biologiska maskiner som styrs av algoritmer. Ljuset som vi utsätts för är en av de viktigaste faktorerna för denna maskin. Nu får vi samma ljus som om vi var ute på savannen och jagade. Det blir inte mer naturligt än så, det här är den typ av ljus som vi alla är gjorda för att trivas i, säger Carl-Henric Nilsson.

Biocentrisk belysning installerades på kontoret vid sämsta möjliga tidpunkt, i februari 2020. Bara ett par veckor senare började coronapandemin sprida sig i Sverige och för det lilla konsultföretaget måste nya beslut tas nästan över en natt. Normalt sett är åtta personer baserade här, men just nu är Carl-Henric Nilsson ensam.

- Personligen är jag här på kontoret mer än någonsin, energinivån är så hög på det här stället att jag genast känner mig mer aktiv själv.

Ljus som lämnar avtryck

- Var och en bestämmer själv var han eller hon vill arbeta, här, hemma eller ute på fältet. Personligen är jag här på kontoret mer än någonsin, energinivån är så hög på det här stället att jag genast känner mig mer aktiv själv. Och aktivitet smittar på bästa sätt, vi får helt enkelt alla mer arbete gjort på kontoret så det är naturligt att komma hit även när det inte är nödvändigt, säger han.

När kunder, oftast små och medelstora lokala och regionala företag, kommer till Kunskapspartners kontor för ett möte, drar de ovanligt starka ljusen till sig både uppmärksamhet och nyfikenhet.

Efter att ha installerat Biocentrisk belysning på kontoret tycker han att det är mycket lättare att somna på natten.

- Den omedelbara reaktionen är att det är väldigt ljust här, eller mycket lux för oss med ingenjörsbakgrund. Efter att ha varit här en kort stund verkar alla andra ställen vara mörka eller dåligt upplysta. Kunder och partner som upplever vår belysning för första gången blir fascinerade och vill veta mer om den, förklarar han.

Mätbara resultat

Det är inte bara en allmän känsla, Carl-Henric Nilsson övervakar noggrant sin sömn med hjälp av en smart klocka och en app på sin mobiltelefon. Efter att ha installerat Biocentrisk belysning på kontoret tycker han att det är mycket lättare att somna på natten.

- På nätterna blir jag tröttare, vilket är bra. Efter att ha boostat mitt system med dagshormoner på jobbet känner min kropp att dagen är slut, att det är dags för något annat och börjar därför varva ner.

Han är inte bara en glad användare av Biocentrisk belysning, utan också en stolt aktieägare i BrainLit. När han talar om sin första erfarenhet av BrainLit är det med rösten hos någon som har gjort ett stor upptäckt, för att inte tala om en bra investering.

- Jag kände BrainLits grundare Tord Wingren redan när han startade företaget, han var mycket entusiastisk över dess potential. Jag visste väldigt lite om ljusets biologiska effekter i förväg och hade inte ens sett produkten, men jag bekantade mig med den och förstod omfattningen av denna innovation. BrainLit har förutsättningarna för ett stort internationellt företag, som de Lundbaserade IT-konsulterna Axis - eller till och med Tetra Pak, som också en gång var ett litet företag, avslutar Carl-Henric Nilsson.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter