Crunchfish

Att skapa ett globalt fotavtryck är ingen lätt uppgift. Det Malmöbaserade fintechföretaget Crunchfish har tagit sig an utmaningen att förändra vårt sätt att betala för alltid med sin lösning för digitala kontanter. Som alla innovativa och växande företag måste Crunchfish vara smidigt, snabbt och slagfärdigt - samtidigt som man måste upprätthålla en god hälsa och energinivå bland de anställda. En viktig faktor som hjälper dem att hålla sig starka är Biocentrisk belysning från BrainLit.

-Arbetet på Crunchfish är intensivt just nu. Jag sover mindre än normalt eftersom det finns så mycket att göra. Biocentrisk belysning håller mig alert under arbetsdagarna, och på kvällarna hjälper det mig att somna enklare. Sedan vaknar jag upp och känner mig utvilad, redo att ta mig an en ny dag. Att kunna vara fokuserad under morgontimmarna håller mig i framkant, förklarar vd Joachim Samuelsson.

Crunchfish erbjuder digitala lösningar inom olika områden, t.ex. matavfall och geststyrning för smarta glasögon, men det huvudsakliga fokusområdet är digitala kontanter. Affärsmodellen för deras digitala plånbok för kontanter är mjukvara som tjänst där leverantörer av digitala plånböcker eller kortutgivare integrerar den digitala plånboken för kontanter i sin betaltjänst, vilket möjliggör digitala betalningar med samma egenskaper som att betala med kontanter - omedelbart, offline och till och med privat. När han träffade BrainLits vd Niclas Möttus Olsson för första gången föddes idén om att BrainLit skulle tillhandahålla hälsa som en tjänst.

Driven av innovation

-Niclas var så passionerad när han berättade om sitt uppdrag att öka den allmänna hälsan för alla som arbetar inomhus genom att återskapa förhållandena för naturligt dagsljus, att jag omedelbart blev övertygad om att prova systemet själv. Men för ett skalbolag som fortfarande håller på att utveckla sina produkter var det inte mitt favoritalternativ att själv betala för systemet, så vi började prata om att använda det som Health as a Service i stället. Vi övervägde leasing, men till slut var det vår hyresvärd Wihlborgs som gjorde investeringen, säger Joachim Samuelsson.

Crunchfishs kontor ligger i det blomstrande gamla hamnområdet i Malmö, i Media Evolution City-byggnaden, ett modernt co-working space som grundades 2012 i en gammal fabriksbyggnad. Det 1 100 kvadratmeter stora kontoret som kallas The Penthouse sträcker sig över hela fjärde våningen. Crunchfish hyr ut delar av utrymmet i andra hand till fem andra hyresgäster.

- Nu är vårt kontor som en stor dynamisk ljusdusch. Vi är alla mycket piggare och mår bättre.

En tredjedel av ytan används av Crunchfish själv. Den har utrustats fullt ut med Biocentrisk belysning, men är också en av de första installationerna som använder funktionaliteten hos den nya lösningen Alven. Biocentrisk belysning är också installerat i det öppna gemensamma området och på kontoret hos Pej, en av de andra hyresgästerna i The Penthouse, där Joachim Samuelsson var en tidig investerare och sitter i styrelsen.

- Vår hyresvärd Wihlborgs betalade för installationen och debiterar den som en del av vårt hyresavtal. Det är en bra affär för alla. Vi får bättre Health as a Service utan att göra en kapitalinvestering, och Wihlborgs höjer värdet på kontorslokalen. Det är det bästa sättet för oss eftersom vi inte tar med oss installationen om vi flyttar, säger Joachim Samuelsson.

Idag har Crunchfish 25 anställda, varav ungefär hälften är programmerare. Deras uppgift är att utveckla framtida teknik inom olika områden som digitala kontanter, matavfall och geststyrning, som kräver hög koncentration.

En sundare arbetsmiljö

- Förr kände du att du blev tröttare under eftermiddagen, säger Samuelsson. Du tittade hela tiden på klockan och undrade när det var dags att gå hem. Sedan vi installerade Biocentrisk belysning händer det inte längre. Nu är vårt kontorsrum som en enda stor dynamisk ljusdusch. Vi är alla mycket piggare och mår bättre. Den något ökade månadshyran är väl värd att vara effektivare och friskare.

Crunchfish har funnits på Nasdaq First North Growth Market sedan 2016 och värderades nyligen till en miljard svenska kronor, cirka 100 miljoner euro. Joachim Samuelsson tror dock att det finns en stor outnyttjad potential med företaget eftersom de är pionjärer inom flera områden.

-Vad vi gör förändrar världen, precis som BrainLit, avslutar han.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter