OT&P

När den privata hälsokliniken OT&P Healthcare i Hongkong flyttade till en ny lokal i Repulse Bay bestämde sig organisationen för att installera BrainLits Biocentriska belysning. Detta var den första stora BrainLit-installationen inom hälso- och sjukvården i Hongkong, och faktiskt i hela Asien.

Repulse Bay är en historisk del av Hong Kong Island. Repulse Bay Hotel byggdes på 1920-talet och blev en populär semesterort som lockat kända skådespelare och VIP:s från hela världen. Författaren Ernest Hemingway och den amerikanske skådespelaren Marlon Brando var till exempel frekventa besökare på Repulse Bay Hotel på 1950-talet. Det brukade vara något isolerat från de centrala delarna av Hongkong, men förbindelserna har förbättrats avsevärt mellan centrala Hongkong och området.

I dag är Repulse Bay ett av de dyraste bostadsområdena i världen. Själva området är baserat kring stranden, där ett stort kommersiellt centrum rymmer restauranger, butiker, djurvård och nu OT&P Healthcare Center.

-Repulse Bay är ett mycket populärt och välmående område där invånarna har höga förväntningar. Högprofilerade kunder i Hongkong kan vara mycket krävande, säger BrainLits vd Niclas Olsson.

-OT&P sysselsätter cirka 100 läkare och praktiker på sju kliniker i Hongkong. Deras kunder kräver största möjliga diskretion och integritet när de besöker kliniken, förklarar Olsson.

Många invånare saknar tillräcklig exponering för dagsljus.

Den genomsnittliga dagsljustiden i Hongkong är ungefär 11-13 timmar, men många människor har fortfarande inte tillräckligt med dagsljus. De flesta arbetande åker till jobbet med tunnelbanan och kommer hem när solen redan har gått ner. I många fall utsätts de för dålig lysrörsbelysning under arbete och fritid. Behovet av dagsljus för att hålla sig frisk är alltså paradoxalt nog stort.

-När du flyttar in i ett kontor i Hongkong är det bara ett tomt skal med kala betongväggar och golv. Inget annat. Allt måste konstrueras och utformas. När det gäller belysning är LED-remsor mycket populära i Hongkong, så för att uppfylla våra kunders önskemål lade vi till LED-remsor. Remsorna var tvungna att uppfylla de höga specifikationerna för vårt Biocentriska ljussystem, samt att kombineras med våra paneler och strålkastare. Allt sammantaget skapade den optimala lösningen för OP&T, säger Niclas Olsson.

"Mer än 85% av de anställda kände sig mer alerta under den första och sista timmen av arbetsdagen."

Installationsprojektet omfattade skapandet av mycket detaljerade installations- och användningsinstruktioner. Till skillnad från den europeiska marknaden förlitar sig lokala entreprenörer i Hongkong mycket på sina leverantörer när det gäller instruktioner, särskilt när en ny lösning införs. Dessutom levererade BrainLit speciella ljusrecept som hyresvärden begärde för att bidra till att skapa en avslappnad atmosfär.

På OT&P-kliniken i Repulse Bay har den fönsterlösa receptionen och de små undersökningsrummen fått Biocentrisk belysning.

Bevisat högre vakenhet hos personalen

Sex månader efter installationen genomförde BrainLit en undersökning med OT&P-personal, och resultaten var mycket bra. Mer än 85% av de anställda ansåg att de var piggare under den första och sista timmen av arbetsdagen, och ännu mer förbluffande var att de också kände sig piggare timmen efter lunch. Som en av hälsovårdsspecialisterna uttryckte det: "Jag är mer energisk på jobbet."

Andra viktiga resultat från undersökningen var att OT&P-anställda kände att deras sömnkvalitet hade förbättrats och att de somnade när de ville. Dessa resultat stämmer överens med vad BrainLit hör från många av sina andra nöjda kunder. 

BrainLit fick också veta att en del av personalen aktivt använder de olika inställningarna för att förbättra sin arbetsmiljö och sina prestationer. De kan manuellt justera ljusinställningarna om de behöver en boost för att hålla sig fokuserade eller en lugnare ljusmiljö för att slappna av och varva ner. Generellt är de anställda på OT&P mycket nöjda med sin nya ljusmiljö.

För BrainLit är OT&P-installationen bara början för Hong Kong-marknaden.

- Med tanke på priserna på fastighetsmarknaden i Hongkong har många kontor ingen direkt tillgång till fönster eller ligger i källare och har inget dagsljus alls. Affärerna med OT&P har gett oss en utmärkt referens med en mycket respekterad kund. Men Biocentrisk belysning är inte ett system som endast är avsett för premiummarknaden, utan är även prisvärt för små kontor och företag. Vi räknar med att kunna förbättra livet för många fler människor i Hongkong och Asien i framtiden, avslutar Olsson.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter