Dagsljus och dess inverkan på människors hälsa och välbefinnande

Par i solnedgången

Fördelar med dagsljus | Viktig statistik | Att införa dagsljus inomhus

Lästid 4 minuter

Dagsljus i dagens sociala och yrkesmässiga aktiviteter

Det är vetenskapligt bevisat att dagsljus ger betydande hälsofördelar för människor. Våra sociala och yrkesmässiga aktiviteter står dock ofta i konflikt med vårt biologiska behov. Många av oss vaknar tidigt för att gå till jobbet, skolan eller för att delta i andra aktiviteter som i de flesta fall sker inomhus. Även när vi går ut för att ta en kopp kaffe eller när vi reser befinner vi oss inomhus i miljöer med begränsad exponering för dagsljus.

Bristen på dagsljus blir ännu mer kritisk när vintern närmar sig, särskilt för länderna på norra halvklotet, där vintern innebär årets längsta nätter och kortaste dagar.

Dessutom har det blivit allt vanligare för många av oss att arbeta hemifrån. Människor investerar i ergonomi på hemarbetsplatsen och uppgraderar sin teknik. Det som ofta glöms bort är ljusförhållandena. Ljusets biologiska effekt på människor är större än vad de flesta är medvetna om. Men vilka är de viktigaste fördelarna med ljuset och hur påverkar det oss?

Fördelar med dagsljus för vår hälsa och vårt välbefinnande

Dagsljuset har en betydande effekt på naturliga funktioner och anses vara centralt för vårt välbefinnande eftersom det påverkar vår cirkadiska rytm vilket påverkar vår sömnkvalitet, energi och vakenhet, humör, kognitiv förmåga och andra naturliga funktioner som är viktiga för vår hälsa och vårt välbefinnande.

Relaterad: Vad är cirkadiska rytmer?

Påverkan på sömnkvaliteten 

Studier visar att 10-30% av världens befolkning lider av någon form av sömnrelaterad störning. Enligt Sömnföreningens organisation Enligt statistiken har 50-70 miljoner vuxna i USA en sömnstörning. Otillräcklig sömn kan leda till flera hälsoproblem, t.ex. otillräckligt resonemang, bristande minne och störd dygnsrytm.

Sömn - Sömnhygien

Sömncykeln är direkt kopplad till vår dygnsrytm. En sammanställning av studier visar att lämplig exponering för ljus kan justera en störd cirkadisk rytm, vilket förbättrar sömnkvaliteten och minskar depressiva symtom. Sömnkvalitet är en av de viktigaste aspekterna av god hälsa i kombination med hälsosamma matvanor och regelbunden motion.

Dessutom förebygger en balanserad dygnsrytm psykiska problem och kroniska hälsoproblem som fetma och diabetes.

Ökad vakenhet och kognition

Vi har nog alla sagt: "Jag behöver gå ut en stund". Vetenskapligt sett har vi rätt. Men det är mer än bara den friska luften som hjälper oss att vakna upp och känna oss piggare - det är ljuset.

Förutom sömn och andra hälsofördelar är dagsljuset också en viktig faktor för att göra oss mer alerta under dagen och förbättra vår kognitiva förmåga. Studier visar att dagsljus har kopplats till bättre humör, mindre trötthet och minskad ögonsträckning. En annan viktig aspekt är att ljuset kan bidra till högre kognitiv prestanda och positivt påverka konsolideringen av långtidsminnet.

Läs mer: Effekter av ljus

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter