Öka ditt välbefinnande med Bethany Kokaia

Yogans rötter

Har du någonsin funderat på mindfulness? Den här månaden har BrainLit träffat Bethany Kokaia, grundare och delägare av Yoga Roots Studio i Malmö, Sverige. Med erfarenhet från både finans- och välfärdsbranschen har Bethany Kokaia lett flera företagshälsoprojekt med fokus på mindfulness på jobbet - som kallas mindfulness@work-serien. Läs intervjun för några riktigt bra råd om hur vi kan dra nytta av att integrera mindfulness i våra dagliga liv!

Hej, Bethany! Berätta lite om dig själv och hur du först hörde talas om BrainLit?

Jag kommer ursprungligen från USA och växte upp i Florida. När jag växte upp tävlade jag i vattensporter och upptäckte yoga som en korsutbildning för min sport. Efter universitetet övergick jag till att arbeta heltid för ett av de största redovisnings- och konsultföretagen. Med sådana intensiva arbetstider - blev yoga en stor del av att upprätthålla mental och fysisk balans i mitt liv. Jag flyttade till Sverige 2013 med min numera make, och arbetade i Köpenhamn när jag bestämde mig för att studera min master i Lund. Medan jag studerade började jag undervisa i yoga i ett källarutrymme på universitetet och såg verkligen hur användbar praktiken kan vara - glöden i mina elevers ögon var inget mot vad jag hade upplevt när jag arbetade i företagsvärlden. Från den punkten visste jag att jag ville arbeta med hälsa och välbefinnande för att hjälpa människor att hitta denna inre gnista som man kan uppnå genom en yoga- och mindfulnessövning. För att säga det milt sagt - jag var fast.

Jag hörde om Brainlit av min man och har sett Alven-lampan på Grand Hotel i Lund. När du hörde av dig efter att ha deltagit i min föreläsning om Mindfulness @Work tänkte jag att det skulle vara riktigt intressant att prata mer om hur välbefinnandefördelarna med mindfulness, yoga och ljus kan samordnas.

Du har haft en fantastisk resa, från professionell vattensport i Florida till att arbeta heltid med redovisning, flytta till Sverige och driva din egen yogastudio. Vad har varit några av dina viktigaste lärdomar från dessa olika branscher och hur tror du att välbefinnande har spelat en roll i dessa kapitel av ditt liv?

Det visar sig att det inte är så stor skillnad mellan att arbeta i affärsvärlden och att driva ett eget företag - ja, en yogastudio är ett företag 🙂 - och att det inte är så annorlunda. En viktig erfarenhet från arbetet i företagsvärlden är vikten av välbefinnande på jobbet. Naturligtvis har mycket förändrats under de senaste 10 åren, men många företag har fortfarande inte ett särskilt praktiskt förhållningssätt till balans mellan arbete och privatliv och välbefinnande. Det finns så många enkla sätt att införliva välbefinnande i arbetsdagen - och det kostar inte mycket tid alls - men kan i stället tillföra så mycket värde för både den anställde och arbetsgivaren. Tänk på ökat fokus och ökad effektivitet på arbetsplatsen, plus att mindfulness har otroliga fördelar för en individs allmänna hälsa. Visste du att vi tillbringar ungefär 47% av vår tid med att tänka på något annat som vi redan håller på med? Och mindfulness kan hjälpa till med det!

Träning och tävling inom idrotten påverkade i hög grad min beslutsamhet, mitt fokus och mitt mentala lugn under press - och naturligtvis var yogan en stor del av den korsvisa träningen och det mentala "spelet" inför tävlingar.

I denna postpandemiska period finns det ett stort intresse för att lära sig mer om mindfulness och hur man kan integrera detta både på arbetsplatsen och i vardagen.

Vi vill gärna höra mer om dina Well-being @ Work-projekt!

Det här är mitt favoritämne att prata om just nu - jag vill gärna dela med mig av mer! Just nu arbetar jag ganska ofta med ämnet mindfulness på arbetsplatsen - jag kallar detta Mindfulness @ Work. För närvarande arbetar jag med olika företag och leder workshops för team, ledningsgrupper och wellness-initiativ på jobbet. Under de kommande månaderna föreläser jag även för olika privata organisationer, entreprenörs- och ledarskapsgrupper samt för en yogakonferens i Sverige. Jag bygger också upp ett samarbete med en forskargrupp vid Lunds universitet kring detta ämne. Det säger sig självt att det i denna postpandemiska period finns ett stort intresse för att lära sig mer om mindfulness och hur vi kan integrera detta både på arbetsplatsen och i vår vardag.

Projekten är i allmänhet uppbyggda kring att ge en introduktion till mindfulness och att bryta ner stereotyperna om vad många människor förväntar sig att mindfulness ska vara. Från denna utgångspunkt utforskar vi hur vi enkelt kan införliva denna praktik i vår vardag genom ett ramverk för en mindful arbetsdag. Och lätthet är nyckelordet här - många människor förväntar sig att det ska vara mycket svårt att utöva mindfulness - men efter en av mina workshops är en viktig slutsats att det finns mycket enkla sätt vi kan börja i morgon för att bygga upp en vana för mindfulness i våra dagar. Och det kan finnas sätt som du redan är mindful på, utan att du ens har insett det!

En klass på Yoga Roots i Malmö

Vad är en vanlig missuppfattning om mindfulness?

Att vi måste sitta i timmar i sträck för att utöva mindfulness! Mindfulness handlar om att vara uppmärksam med avsikt - i ögonblicket - och det kan vara medan du gör i princip vad som helst. Inte bara när du sitter stilla och mediterar (men det är också ett utmärkt sätt att öva).

Kan du nämna några fördelar som kan följa av att utöva mindfulness?

På individnivå kan en mindfulnessövning bidra till att öka vår energinivå, koncentrationsförmåga och fokus, minska ångest och stress, öka minnet och medvetenheten, bryta vanemässiga reaktioner och mönster och förbättra vår allmänna hälsa och vårt välbefinnande - för att nämna några exempel.

När det gäller arbetsrelaterade effekter kan vi se förbättrat beslutsfattande och kommunikation, bättre hantering av stressiga händelser, ökat självförtroende, bättre problemlösning, ökad koncentration, positiva ledarskapsbeteenden - allt detta är enorma fördelar ur ett organisatoriskt perspektiv. Och det här är bara några av de fördelar som har setts i den begränsade forskningen om mindfulness i en arbetsmiljö.

Hur hänger yoga och mindfulness ihop?

För att förklara detta måste jag definiera mindfulness för läsaren. Mindfulness kan ses som att vara uppmärksam med avsikt. Det handlar om att vara helt närvarande var vi än är och vad som än händer runt omkring oss. När jag talar om mindfulness talar jag om mindfulness i två kategorier av praktik - 1. på en informell nivå och 2. på en formell nivå - båda metoderna är lika viktiga för att träna våra "mindfulnessmuskler". För det första kan vi öva mindfulness informellt på många sätt - bara genom att uppmärksamma med avsikt. Till exempel med mindful ätande, när vi borstar tänderna, när vi diskar och när vi kommunicerar med andra. För det andra är en yogapraktik ett exempel på ett formellt sätt att öva mindfulness. Med en yogapraktik avsätter vi en specifik tid för att stanna upp och fokusera på praktiken. Att röra sig, andas och fokusera med avsikt.

En klass på Yoga Roots i Malmö

Att hantera stress och ha en bra balans mellan arbete och privatliv spelar en stor roll för vårt allmänna välbefinnande. Yoga Roots erbjuder företagsyogaHur kan dessa kurser hjälpa dina kunder?

På Yoga Roots erbjuder vi företagsyogaklasser för företag varje vecka eller varannan vecka för företag som verkligen vill integrera välbefinnande i sin arbetsmiljö. Vi leder ofta yogaklasser som en del av företagets teambuilding-evenemang och friskvårdsinitiativ, och en yogaklass tillför en stor dos av mindfulness till dessa evenemang. De anställda som deltar i dessa klasser går därifrån uppfriskade, med ny energi och fokus för resten av arbetsdagen. Det är verkligen otroligt att se hur människor förändras före och efter en lektion - nästan alla går därifrån och känner sig "lättare" eller står högre efter lektionerna. Jag brukar kalla dessa klasser för en "återställningsknapp" för arbetsdagen.

Mitt bästa tips är att ta bort pressen att göra en förändring över en natt. Börja med något litet - något som är lätt för dig att göra.

Att prioritera sömn, äta bra och vara fysiskt aktiv är viktiga faktorer för att upprätthålla hälsa och välbefinnande. Vad har du för råd till dem som känner sig överväldigade när de försöker få in allt i sitt dagliga schema?

Först vill jag säga att jag personligen förstår hur överväldigande det kan vara. Jag är en arbetande mamma och bara att hitta tid för att sova ordentligt och äta regelbundna måltider kan vara en riktig utmaning. Jag är helt nedsänkt i wellnessvärlden på daglig basis och det är fortfarande svårt för mig!

Mitt bästa tips är att ta bort pressen att göra en förändring över en natt. Börja med något litet - något som är lätt för dig att göra. Om det känns utmanande - är det troligt att vi inte kommer att hålla fast vid vanan. Men om det känns naturligt kan vi kanske införliva den hälsosamma vanan med större lätthet. Ett av de tips jag delar med mig av i min ram för en mindful arbetsdag är till exempel att praktisera "mindful performance breaks" på eftermiddagen. Dessa pauser är bara en minut långa - du slutar med det du gör och övar till exempel andningsarbete eller grundläggande stretchövningar. Vi tar dessa pauser ofta på eftermiddagen för att hjälpa till att återfokusera på den aktuella uppgiften. Om du börjar här - kan det göra det lättare att övergå till en yogaklass på morgonen eller en löprunda på eftermiddagen. Kanske gå, cykla eller springa till kontoret i stället för att pendla normalt. Detta är alla sätt att införliva mindfulness i din dag. Små steg för att börja känna sig friskare i vardagen. Det gör en stor skillnad!

Har du några "life hacks" att dela med dig av till våra läsare?

Ja! Börja dagen med tre andetag. Om du bara kan välja en sak att ta med dig från mindfulness, låt det vara att börja dagen på rätt sätt. Det krävs bara tre djupa andetag. Prova det här nästa gång du vaknar - innan du tar upp telefonen, scrollar, sms:ar etc., till och med innan du går upp ur sängen - gör en paus, blunda (somna inte) och ta tre djupa andetag in genom näsan och ut genom näsan. Så är det. Gå sedan upp och börja dagen som vanligt - men kanske märker du att du känner dig lite annorlunda. Kanske ett klarare sinne? Försök!

Tack så mycket, Bethany! Sist men inte minst, vad har framtiden att erbjuda - finns det några kommande evenemang som du vill dela med dig av till oss? Var kan våra läsare komma i kontakt med dig?

Det är en spännande vår som väntar för mig och Yoga Roots - vi planerar mindfulnessföreläsningar, yogakvällar och naturligtvis är alla våra veckoklasser öppna för att delta på schema. Du kan komma i kontakt med oss på Instagram: @bethanyyoga och @yogarootsmalmo och på LinkedIn.

Och om du är nyfiken på att lära dig mer om mindfulness kan du registrera dig för att delta i ett av mina kostnadsfria digitala 30-minutersseminarier om mindfulness@work. här.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter