Vad är cirkadisk rytm och varför ska vi bry oss?

De flesta levande varelser i världen, inklusive människor, växter, djur och mikroorganismer, har en biologisk klocka som reglerar deras cirkadiska rytm.. Cirkadiska rytmer består av fysiska, mentala och beteendemässiga förändringar som sker under en 24-timmarscykel. En av de viktigaste cirkadiska rytmerna för människors hälsa är sömn- och vakencykeln, som regleras av ljus och mörker. Att förstå vad en cirkadisk rytm är, symtomen och faktorerna för cirkadiska störningar och hur du kan balansera den kan vara bra för din hälsa och ditt välbefinnande.

Vad är din dygnsrytm?

Din cirkadiska rytm är en 24-timmarscykel som löper i bakgrunden för att utföra viktiga kroppsfunktioner. Din cirkadiska rytm reglerar din sömn- och vakencykel och andra fysiologiska aktiviteter som ämnesomsättning och produktion av hormoner. Den cirkadiska rytmen anpassar sig till de dagliga rotationerna i 24-timmarscykeln av ljus och mörker. Ordet cirkadian kommer från de latinska orden cirka och diem, dvs. en dag. De flesta människor har en dygnsrytm som är nästan, men inte exakt, 24 timmar. Rytmen synkroniseras med dygnets 24-timmarscykel med hjälp av miljöfaktorer, t.ex. temperatur, elektroniska distraktioner, motion och ljus, som ofta anses vara de viktigaste.

En synkroniserad cirkadisk rytm är en viktig pusselbit som hjälper kroppens interna mekanismer att fungera korrekt.

Varför är det viktigt att ha en synkroniserad dygnsrytm?

En synkroniserad cirkadisk rytm är en viktig pusselbit som hjälper kroppens interna mekanismer att fungera korrekt. Den påverkar dina sömnmönster, liksom andra aspekter av kroppens funktion, t.ex. hormoner, kroppstemperatur och matvanor. Å andra sidan kan en störd cirkadisk rytm sätta alla ovanstående aspekter ur synk vilket leder till problem med din hälsa, inklusive diabetes, fetma och depression.

Folk talar vanligtvis om sömn när de diskuterar cirkadisk rytm, förmodligen för att sömnen anses vara en av de viktigaste faktorerna för vår hälsa. Sömncyklerna är direkt kopplade till vår cirkadiska rytm, som huvudsakligen regleras av den ljusmängd vi får under dagen. Dagsljus anses vara viktigt för vår hälsa eftersom den reglerar vår dygnsrytm, som påverkar vår sömnkvalitet, energi och vakenhet, humör, kognitiv förmåga och andra biologiska funktioner. 

En störd dygnsrytm kan orsaka allvarliga problem, bland annat:

 • - Svårigheter att somna, 
 • - Sömnighet på dagen eller sömnighet under skiftarbete, 
 • - Känner mig trött och utmattad, 
 • - Koncentrationssvårigheter, 
 • - Minskad vakenhet,
 • - Bristande kontroll över känslor och humör, 
 • - Ett försvagat immunförsvar och,
 • - Ökad risk för infektioner och cancer.

Vilka faktorer kan störa vår dygnsrytm?

Störningar i vår cirkadiska rytm kan inträffa under olika perioder och tillfällen i livet. Några av de vanligaste faktorerna som kan påverka vår dygnsrytm är brist på dagsljusexponering, jetlag och många förändringar i vårt schema. 

 • Brist på dagsljus Exponering påverkar produktionen av hormoner, inklusive melatonin, ett hormon som stimulerar sömnen och sedan fortsätter att ge signaler som hjälper oss att sova hela natten. 
 • Jetlag kan vara en annan faktor, särskilt för personer som ofta korsar flera tidszoner på kort tid. Det kan ta tid för en person att anpassa sig till dag- och nattcykeln på den nya platsen, vilket kan orsaka svårigheter att somna och göra att man känner sig utmattad under dagen. 
 • Förändringar i skiftet arbete kan också orsaka en störd dygnsrytm. Om du arbetar nattskift innebär det att du troligen sover tidigt på dagen, vilket leder till mindre dagsljus under dagen.

Fördelarna med en bra ljusmiljö är bland annat ökad vakenhet, bättre sömn och högre kognitiv förmåga. 

Tips som kan hjälpa dig att upprätthålla en naturlig dygnsrytm

 • Införa nya rutiner: Om du upprätthåller regelbundna tider för sömn och väckning, inklusive helger och semestrar, kan du hjälpa din kropp att upprätthålla en balanserad dygnsrytm.
 • Utöva regelbunden fysisk aktivitet: Om du planerar din träning under dagen, till exempel genom att cykla eller gå i stället för att köra bil, kan du öka exponeringen för dagsljus, vilket kan hjälpa dig att upprätthålla en naturlig dygnsrytm, påverka din sömnkvalitet och göra det lättare att somna.
 • Implementera dagsljuslösningar inomhus: Användning av lösningar för dagsljus i inomhusmiljöer, t.ex. Biocentrisk belysningkan också hjälpa dig att upprätthålla en naturlig dygnsrytm. Fördelarna med en bra ljusmiljö är bland annat ökad vakenhet, bättre sömn och högre kognitiv förmåga. 
 • Undvik sena och långa tupplurar (undantag: skiftarbetare).: Om du tar sena och långa tupplurar under dagen kan du skjuta fram din läggdagstid och få svårt att somna, vilket kan störa ditt sömnschema.

Undvik koffein, alkohol och nikotin, särskilt före sänggåendet: Koffein kan påverka initieringen av sömnen och påverka sömntid, effektivitet och tillfredsställelse. Nikotin är också en annan faktor som kan störa sömnen, vilket kopplar rökning till olika sömnproblem. Att konsumera stora mängder alkohol innan man går till sängs kan fördröja sömnstart, vilket innebär att det tar längre tid för dig att somna.

Vill du veta mer? Besök vår sida med resurser för att få tillgång till vitböcker om vakenhet, kognition och sömn.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter