BrainLit tar belysning för hälsa till Finland

BrainLit AB - Byggnadsarbetare

Dan Löfgren (BrainLit AB), Katja Aalto (Innovation House), Peter K Andersson (BrainLit AB), Marcus Wahlberg (BrainLit AB) och Kalle Söderholm (BrainLit Oy) fotograferade i Innovation House nya lokaler i Helsingfors.

Den svenska ledande teknikinnovatören inom ljus, BrainLit, etablerar ett dotterbolag i Finland som en del av sin ambition att göra biocentrisk belysning, BCL™, tillgänglig globalt. Den första kunden är Innovation House, ett progressivt finskt företag som erbjuder coworking spaces och företagsbostäder i Finland, Singapore och Los Angeles.

Intresset för ljus för hälsan ökar. BrainLit levererar ett system som ger biocentrisk belysning, ett patenterat koncept för ljus som efterliknar naturligt dagsljus för att främja hälsa och välbefinnande. Genom förbättrad sömnkvalitet förbättrar biocentrisk belysning också vårt immunförsvar, vilket är särskilt viktigt i tider av virusepidemier. I dag tillbringar vi mycket mindre tid i dagsljus än de tiotusen generationer av mänskligheten som kom före oss. Detta förstärks för närvarande av COVID-19-pandemin som får världen att isolera sig själv med begränsad möjlighet att lämna huset.

BrainLit Oy är nu etablerat i Helsingfors för att utnyttja potentialen på den finska marknaden i allmänhet, med sport som målgrupp globalt. Innovation House är deras första kund och deras coworkingfaciliteter kommer att fungera som ett showroom för biocentrisk belysning.

- Vi förväntar oss att den finska marknaden kommer att vara särskilt intressant för biocentrisk belysning, eftersom den bygger på det skandinaviska fokuset på hälsa och välbefinnande. Med Innovation House i Helsingfors som vår första kund har vi den perfekta plattformen att växa från, säger Kalle Söderholm, vd för BrainLit Oy.

- Innovation House är en smältdegel för försäljning, välbefinnande, design och nätverkande med ett holistiskt synsätt. Vi förväntar oss att BrainLits biocentriska belysning kommer att ge både hälsa och energi till medlemmarna i vår gemenskap, säger Katja Aalto, grundare av Innovation House tillsammans med Petra Erätuli-Kola.

- Vi fokuserar på den finska marknaden, men siktar också på att rikta in oss på sportsegmentet globalt. Testplatser visar att biocentrisk belysning har en stor positiv effekt på idrottsutövarnas prestationer och vi har redan intressanta samtal med både klubbar och arenabolag i olika länder om hur vi kan göra skillnad för dem, säger Mika Sulin, ordförande för BrainLit Oy och med en gedigen bakgrund inom idrotten som ishockeyspelare, vd för Jokerit i Helsingfors, vd för Hartwall Arena, general manager för Nike Central & Eastern Europe och generalsekreterare för Finlands olympiska kommitté. Han har också ansvarat för att utveckla och bygga mer än tio arenaprojekt över hela världen.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2017 tilldelades forskningen om cirkadiska rytmer, som förklarar hur människor optimerar sin fysiologi för att förbereda sig för

olika faser av dygnet som främst påverkas av dagsljuset. BrainLit erbjuder en lösning som består av sensorer och algoritmer som styr belysningen utifrån individers eller gruppers behov av dagsljus. I praktiken efterliknar BrainLits system dagsljuset inomhus utifrån individuella behov.

- Vi använder avancerad teknik i skalbara plug-and-play-lösningar som gör att belysningen kan efterlikna dagsljuset för att förbättra människors välbefinnande. Det vi gör kan göra skillnad i dessa oroväckande tider när det gäller immunsystem och andra hälsoproblem, säger BrainLits vd Niclas Olsson.

Företagets huvudkontor ligger i Lund, i Medicon Village, med dotterbolag och filialer som tillhandahåller ljus för hälsa på tre kontinenter och som växer.

För mer information:

Kalle Söderholm, verkställande direktör på BrainLit Oy, +358 44 2434951
Katja Aalto, grundare av Innovation House, +358 400 493304
Mika Sulin, ordförande för BrainLit Oy, +358 40 5278101
Niclas Olsson, VD på BrainLit AB, +46 720 25 55 63

BrainLit grundades 2012 av Tord Wingren, innovatör, telekomveteran och en av skaparna av Bluetooth. Företaget leds idag av VD Niclas Olsson med stöd av ett engagerat team med kommersiella och vetenskapliga styrelser och med en solid bas i globala patentfamiljer. Målet är att sprida biocentrisk belysning över hela världen för att ge människor som tillbringar merparten av sin tid inomhus ett hälsosammare liv.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter