Cosmodent

Trots pandemin beslutade tandläkarlaboratoriet Cosmodent i Malmö att investera i ett nytt belysningssystem: Biocentrisk belysning från BrainLit. Det exakta arbetet med att färdigställa konstgjorda kronor, faner och implantat underlättas av ljuset, samtidigt som personalens hälsa gynnas av systemet som återskapar det naturliga dagsljusets kvalitet, styrka och variationer inomhus.

Varje år färdigställer VD Przemek Seweryniak och hans personal över 10 000 implantat, kronor och faner för kunder i Sverige och 16 andra länder. Varje produkt är handgjord, vilket gör att färg och passform passar perfekt till patientens övriga tänder. Detta arbete är extremt krävande för tandteknikerna - och deras arbetsmiljö.

En krävande arbetsmiljö kräver högkvalitativ belysning

-Jag hade länge letat efter bättre belysning och ville byta till LED-lampor för att spara energi. Men ingen kunde erbjuda det höga CRI-värde som vi behövde för det här arbetet. Efter att ha läst om BrainLit i Galore Magazine bokade jag ett möte. Lösningen verkade genomtänkt och levererades av ett lokalt svenskt företag, säger Przemek Seweryniak.

BrainLit grundades av Tord Wingren, en av upphovsmännen bakom Bluetooth, med visionen att återskapa kvaliteten och dynamiken hos naturligt dagsljus inomhus. Våra dygnsrytmer synkroniseras genom exponering för naturligt ljus, vilket innebär att det kan vara skadligt för människors hälsa att tillbringa större delen av dagen inomhus. Bristande tillgång till kvalitetsljus kan påverka sömnen negativt, vilket i sin tur kan orsaka flera allvarliga sjukdomstillstånd.

- Det är underbart att ha en balanserad dygnsrytm, att ha energi på morgonen och vara mer avslappnad när man kommer hem.

Idag används BrainLits Biocentriska belysning på många olika platser i världen. Ett exempel är neonatalavdelningen på sjukhuset i Helsingborg, där för tidigt födda barn och deras föräldrar tröstas av ljuset. Biocentrisk belysning används också av professionella idrottslag, i kontrollrum för viktiga verksamheter, på kontor och även på det svenska konsulatet i Hongkong. Cosmodent var det första tandläkarlaboratoriet som installerade systemet, en marknad som BrainLits vd Niclas Möttus Olsson anser vara perfekt för Biocentrisk belysning.

Förbättra noggrannheten och minska anläggningskostnaderna

-Cosmodent utnyttjar verkligen varje funktion i systemet. Arbetsuppgifterna underlättas för personalen eftersom de ser bättre, deras hälsa förbättras eftersom deras dygnsrytm inte längre störs av det onaturliga ljuset som finns i nästan alla arbetsutrymmen i dag, och företaget sparar pengar på elräkningen jämfört med deras nuvarande, energikrävande lysrörsbelysning. Alla typer av tandvård, och all annan hälso- och sjukvård, kan dra stor nytta av att installera Biocentrisk belysning, säger Niclas Möttus Olsson.

Przemek Seweryniak kunde faktiskt se skillnaden så snart hans första elräkning kom efter att han bytte från de gamla lysrörslamporna. Men den största skillnaden var den förbättrade förmågan att hantera dagliga arbetsuppgifter.

 -Vi får inte längre störningar från skuggor när vi arbetar med penslar och 3D-färg där varje lager är ett par hundra my tjockt. Istället har vi mycket ljus utan att få torra ögon. Och att ha en balanserad dygnsrytm är underbart, att vara energisk på morgonen och mer avslappnad när man kommer hem, i stället för att känna sig stressad som tidigare, säger Przemek Seweryniak.

Men han kan inte säga huruvida han sover bättre efter Cosmodents installation av Biocentrisk belysning.

-Nej, jag har ett nyfött barn hemma så jag kan verkligen inte säga något om sömn, skrattar Przemek Seweryniak.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter