BrainLit fortsätter den snabba accelerationsfasen med en övertecknad nyemission och förstärker styrelsen för internationell expansion

(Lund, Sverige) - BrainLit AB, ett svenskt företag inom hälsoteknik och belysning, fortsätter att expandera sin patenterade BioCentric LightingTM (BCL) för individuell hälsa och välbefinnande. Under det senaste året har företaget utvecklat och lanserat två nya produktlinjer, BrainLit UVen och BrainLit Alven, och en nyligen genomförd nyemission tillsammans med tre nya tillägg i företagets styrelse stärker företagets resurser för internationell försäljning och den accelererande utvecklingen av BCL-baserade tjänster och tekniker.

Idag tillbringar över 25 000 personer sina dagar i BrainLits BioCentric Lighting-miljöer. BrainLit UVen, som flera kunder redan har köpt, använder säker och patenterad UVC-strålning för att eliminera virus och patogener från både luft och ytor. BrainLit Alven, som är ett fristående system, ger personlig BioCentric Lighting till professionella arbetsmiljöer och vårdhem, men även till hemmakontor.

Under nyemissionen tecknades totalt aktier för mer än 124,3 miljoner kronor, varav befintliga aktieägare tecknade 74,1 miljoner kronor och nya aktieägare tecknade 50,2 miljoner kronor. Bland de största investerarna finns Danir AB, som nu tar en betydligt mer aktiv roll i bolagets utveckling, grundarna av SINCH med Björn Zethraeus och Kristian Männik i spetsen samt entreprenören Gustaf Ramel.

Med stöd av de största aktieägarna godkände BrainLits bolagsstämma en ny styrelsesammansättning med Peter Johansson, Ola Möllerström och Carl-Henrik Nilsson som nya styrelseledamöter och med Peter Johansson som bolagets styrelseordförande.

  • Med finansieringen på plats och med en bred uppsättning kompetenser i styrelsen är vi redo att verkligen gå in på den globala marknaden. Tidpunkten kunde inte vara bättre, eftersom människor nu återvänder till sina arbetsplatser efter koronapandemin och arbetsgivare prioriterar de anställdas välbefinnande högre än någonsin, säger BrainLits vd Niclas M. Olsson.

Peter Johansson har omfattande erfarenhet från flera teknikbranscher, bland annat från byggnads- och industriautomationssystem, IT och telekom, entreprenad- och installationstjänster, energieffektivitet och miljö, hård- och mjukvara samt säkerhetssystem. Han har mer än 20 års erfarenhet från VD-positioner i Europa och Asien, från nystartade till mogna företag, inklusive chef för Ericssons joint venture och det amerikanska företaget Emerson Energy Systems i Kina, samt Schneider Electric Buildings och Nasdaq-noterade Image Systems.

Carl-Henric Nilsson, en av de första investerarna i BrainLit, har erfarenhet från alla nivåer i ingenjörsföretag. Med en omfattande akademisk bakgrund och erfarenhet av forskningsprojekt vid bland annat Lunds universitet har han varit ledamot i över 15 bolagsstyrelser. Idag är han ordförande i Kunskapspartner, vars strategiska konsulttjänster inom affärsutveckling utnyttjas av ledningsgrupper i flera stora internationella företag.

Ola Möllerström är CMO och vice VD för IT-konsultgruppen Sigma Connectivity, med huvudkontor i Lund. Han ledde etableringen av Sigma i Nordamerika som vd för Sigma Connectivity Inc. och har även stor erfarenhet av försäljnings- och marknadsorganisationer, bland annat som chef för den globala produktportföljen på Sony Mobile. Han är också en aktiv investerare i nystartade företag som OptiCept och SensoDetect.

BrainLit har nu ett starkt produktutbud och en god finansiell ställning - väl rustat för framtida global försäljning.

För ytterligare information:

Niclas Olsson

VD, BRAINLIT AB

Telefon: +46 720 255 563

niclas.olsson@brainlit.com

Det svenskbaserade företaget BrainLit i Lund har bemästrat vetenskapen om att föra in naturligt ljus inomhus för att främja människors hälsa och välbefinnande. Företaget grundades 2012 av Tord Wingren, en av uppfinnarna av Bluetooth-tekniken. BrainLits patenterade BioCentric Lighting™-teknik ger hälsosamma miljöer genom att anpassa ljuset efter en persons unika biologi. Hittills har företaget etablerat BioCentric Lighting-miljöer för kunder med tusentals anställda över hela världen och har kontor i Europa och Nordamerika. www.brainlit.com.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter