Öka dina anställdas prestationer med friskare arbetsplatser

Energigivning av högpresterande personer |Hur du ökar de anställdas prestationer | Dagsljus inomhus

Att behandla anställda med respekt, vänlighet och medkänsla är en självklarhet för arbetsgivare. Men när det gäller andra faktorer som bidrar till att göra de anställda nöjda finns det mycket mer att göra. Många moderna företag investerar i att förbättra sina företagskulturer på en rad olika sätt, till exempel genom att främja och erbjuda förmåner som högre nivåer av sjukförsäkring, ersättning för gym, matsalar på plats och möjlighet till hybridarbete. Titta på vilken jobbannons som helst i dag och det finns oändligt många förmåner som anges för att locka till sig de bästa möjliga kandidaterna.  

Även om alla ovanstående fördelar är attraktiva och uppskattade vill de anställda ha något ännu mer grundläggande och viktigt för sin hälsa och sitt välbefinnande: tillgång till naturligt ljus.  

Ett bra exempel är en undersökning som gjorts av HR-rådgivningsföretagetFramtidens arbetsplats, med en undersökning av 1 601 yrkesverksamma som arbetar i kontorsmiljöer, vilket rapporteras avHarvard Business Review. Undersökningen visar att de anställda lägger större vikt vid en arbetsmiljö som främjar och stöder hälsa och välbefinnande. 

Studien visade också att tillgång till naturligt ljus var viktigare än många andra förmåner och att det var ett av de tre viktigaste behoven för en arbetsplatsmiljö. En tredjedel av de anställda uppgav att tillgång till rätt ljus (intensitet och färg) är viktigt för deras dagliga välbefinnande. Vidare visade studien att de anställda föredrar en personlig arbetsmiljö, där 33% uppgav att de skulle vilja anpassa sin takbelysning, skrivbordsbelysning och exponering för naturligt ljus. 

Förvandla dina anställda till högpresterande personer med simulerat dagsljus inomhus 

Fönsterlösa kontor och otillräcklig belysning är två av dagens mest påtagliga utmaningar på arbetsplatsen. Människor tillbringar en i genomsnitt 5 timmar och 41 minuter Varje dag sitter de vid sina arbetsstationer. Stillasittande arbete, t.ex. skrivbordsjobb där vi är fysiskt inaktiva under större delen av dagen, kan ha negativa effekter på både den fysiska hälsan och det psykiska välbefinnandet, särskilt på kontor utan fönster eller med otillräcklig belysning. Dessutom tillbringar människor ungefär 21 av dygnets 24 timmar inomhus, medan vårt biologiska behov ligger närmare 6-8 timmars utomhusvistelse per dag. Därför är det ännu viktigare för företagen att hitta metoder för att motivera, ge energi och förbättra sina anställdas prestationer och välbefinnande inomhus. Vilka är några av de viktigaste förändringarna som företag kan göra för att hjälpa sina anställda att prestera bättre? 

Människor tillbringar ungefär 21 av dygnets 24 timmar inomhus, medan vårt biologiska behov ligger närmare 6-8 timmar utomhus per dag.

Relaterat: Dagsljus och dess inverkan på människors hälsa och välbefinnande 

Fyra rekommendationer för att hjälpa dina anställda att prestera bättre 

#1 Främja möten för utomhusvandring 

Som tidigare nämnts kämpar många företag med fönsterlösa arbetsplatser och otillräcklig belysning. När företagen blir alltmer medvetna om hur viktigt det är med dagsljus kan de främja utomhusmöten för att stödja de anställda. Promenadmöten ger de anställda ytterligare en möjlighet att tillbringa mer tid utomhus, få frisk luft och öka sin exponering för dagsljus. Enligt en pilotstudie om promenadmöten, som utfördes för University of Miamis Miller School of Medicine, är promenadmöten fördelaktiga för hjärt- och kärlhälsan, och potentiellt även för de anställdas produktivitet, vilket rapporteras av CNN Hälsa.  

Vandringsmöten ger de anställda ytterligare en möjlighet att tillbringa mer tid utomhus.

#2 Gör ditt kontor grönare med växter 

Undersökningar visar attendast 1 av 4 anställda är nöjda med luftkvaliteten i sina kontorsmiljöer. Nästan 50% av de tillfrågade medarbetarna uppger också att dålig luftkvalitet påverkar deras arbetsprestationer genom att de känner sig sömniga på jobbet. Eftersom arbetsmiljöer blir allt viktigare för att locka till sig och behålla topprestationer bör företagen överväga att göra sina kontor grönare. Genom att förbättra luftkvaliteten kan personalen bli gladare och mer produktiv. Baserat på en studie som genomfördes med två stora kommersiella kontor i Storbritannien och Nederländerna bidrog investeringar i växter på kontoret till en 15% ökning av kontorsarbetarnas välbefinnande och produktivitet.  

#3 Övergång till dagsljuslösningar inomhus  

Det är inte alla företag som har lokaler som är omgivna av fönster för att belysa arbetsplatsen med naturligt dagsljus. Bristen på dagsljus blir ännu mer kritisk när vintern närmar sig, särskilt för människor på det norra halvklotet där solen går upp sent och går ner mycket tidigt på kvällen. I dag är vi beroende av artificiell belysning för att hjälpa oss under hela dagen. Därför är det extra viktigt att dessa belysningslösningar också tillgodoser våra biologiska behov av dagsljus.  Dagsljuslösningar för inomhusmiljöerBrainLit BioCentric Lighting efterliknar de viktigaste aspekterna av dagsljus för att främja människors hälsa och välbefinnande. Biocentriska belysning använder algoritmbaserade ljusrecept för att hjälpa dig och dina anställda att upprätthålla den naturliga dygnsrytmen. Detta ger positiva effekter som ökad vakenhet, bättre sömn och kognitiv förmåga hos användarna. 

I dag är vi beroende av artificiell belysning för att få hjälp under hela dagen.

#4 Tillhandahåller personliga belysningsalternativ baserade på dina anställdas behov 

Människor skiljer sig åt på många olika sätt, och det gör även dina anställda. Vissa människor är mer energiska och produktiva på morgonen, medan andra kan ha svårt att slutföra uppgifter eller hitta fokus under denna tid. Därför bör företagen hjälpa de anställda att anpassa sina arbetsmiljöer så att de bäst passar deras fysiska och biologiska behov. Ett sätt att göra det är att tillhandahålla personliga dagsljuslösningar för att öka dina anställdas produktivitet. 

Lösningar som t.ex. BrainLit AlvenEtt personligt och fristående BioCentric Lighting™-system som ger dynamisk, personlig belysning för att stödja hälsa och välbefinnande kan vara något som de anställda kan betrakta som en metod för att ge dem möjlighet att leva ett friskare och bättre liv. 

Läs mer om BioCentric Lighting 

Dela denna artikel

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter